Διαμαρτυρία Eλλήνων εκπαιδευτικών διδακτoρικών φοιτητών : απλήρωτοι ένα χρόνο

Προς [κάθε ενδιαφερόμενο],

Είμαστε μια ομάδα Ελλήνων εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στους οποίους έχει χορηγηθεί άδεια υπηρεσιακής εκπαίδευσης στο εξωτερικό για εκπόνηση διδακτορικής διατριβής. Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 58 του Ν. 2683/99 (ΦΕΚ19Α΄/9-2-1999), του άρθρου 9 του Ν. 2986/2002 (ΦΕΚ24Α΄/13-2-2002) και του Π. Δ. 1/2003 (ΦΕΚ 1Α΄/3-1-2003), κάθε εκπαιδευτικός που έχει λάβει άδεια υπηρεσιακής εκπαίδευσης στο εξωτερικό, μετά το τέλος κάθε εξαμήνου και αφού υποβάλει εκθέσεις προόδου και βεβαιώσεις από το πανεπιστήμιο φοίτησης, λαμβάνει αποδοχές αυξημένες στο διπλάσιο για να καλύψει τα έξοδα διαβίωσης και πλήρους φοίτησης.

Οι «αποδοχές αυξημένες στο διπλάσιο» μετά τις νόμιμες κρατήσεις είναι περίπου 850 ευρώ το μήνα, τα οποία φορολογούνται επιπλέον αφού συνυπολογίζονται στο φορολογητέο εισόδημά μας και κατατίθενται -θεωρητικά- στο λογαριασμό μισθοδοσίας κάθε δικαιούχου σε ελληνική τράπεζα. Έτσι αντιμετωπίζουμε μόνοι μας τα τραπεζικά έξοδα μεταφοράς στους τραπεζικούς λογαριασμούς του εξωτερικού ώστε να μπορέσουμε να καλύψουμε τα έξοδα για τη σίτιση, στέγαση κ.λπ. στη χώρα φοίτησης.

Όλοι γνωρίζαμε ότι με τα χρήματα αυτά θα καλύπταμε με δυσκολία τα έξοδα φοίτησης και διαβίωσης σε μια ευρωπαϊκή χώρα, αλλά ξεκινήσαμε την ερευνητική μας προσπάθεια. Αυτό που δεν γνωρίζαμε, ήταν ότι το Ελληνικό Κράτος θα αποδεικνυόταν τόσο ασυνεπές στις υποχρεώσεις του! Οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠ.Ε.Π.Θ. δεν μας έχουν καταβάλει ακόμα, τα χρήματα που δικαιούμαστε για το προηγούμενο διδακτικό έτος 2006-2007 (από 1.9.2006 έως 1.9.2007) αν και έχουμε υποβάλει εγκαίρως όλα τα νόμιμα δικαιολογητικά που αποδεικνύουν ότι πραγματοποιούμε διδακτορική έρευνα και ότι φοιτούμε σε πανεπιστήμια του εξωτερικού σαν φοιτητές πλήρους φοίτησης. Να σημειωθεί ότι δεν έχουμε άλλους οικονομικούς πόρους πέρα από το μισθό μας με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουμε σοβαρά οικονομικά, οικογενειακά και κοινωνικά προβλήματα. Πολλοί μάλιστα από εμάς έχουν αναγκαστεί καταφύγουν σε έντοκο δανεισμό από το Ταμείο Αρωγής των Δημοσίων Υπαλλήλων ή από Εμπορικές Τράπεζες.

Μέχρι σήμερα έχουμε απευθυνθεί ατομικά στα Γραφεία Εκπαίδευσης στα οποία ο καθένας μας ανήκει και τις αρμόδιες Διευθύνσεις του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. Μέχρι σήμερα παίρνουμε αντικρουόμενες πληροφορίες για τους λόγους μη καταβολής των χρημάτων που δικαιούμαστε. Μέχρι σήμερα έχουμε απευθυνθεί ατομικά στο Συνήγορο του Πολίτη χωρίς κάποιο αποτέλεσμα καθώς οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΠΘ συνεχίζουν να δίνουν αντικρουόμενες ή ανακριβείς πληροφορίες και συνεχίζουν να μην μας καταβάλουν τα χρήματα που δικαιούμαστε.

Σήμερα, μετά από ένα χρόνο άγονης επικοινωνίας με το ΥΠΕΠΘ και τα Γραφεία Εκπαίδευσης και κάτω από το βάρος των οκονομικών δυσκολιών, αποφασίσαμε να απευθυνθούμε ομαδικά πια στον κ. Janez Potocnik, επίτροπο για θέματα έρευνας και επιστήμης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να αποστείλουμε και σε σας αυτήν την επιστολή ως ένδειξη διαμαρτυρίας και αγανάκτησης για την οικονομική εξαθλίωση και την απαξίωση με την οποία αντιμετωπίζονται οι Έλληνες ερευνητές από το Ελληνικό κράτος.

Ζητάμε να εφαρμοστούν οι νόμοι και να μας καταβληθούν άμεσα τα χρήματα που δικαιούμαστε.

Παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες και είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε διευκρίνηση.

Με τιμή

Νίκος Αμανατίδης, London South Bank University, UK,
Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσ/νίκης,
Οργανική Θέση: 3/θ Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Π.Τ.Δ.Ε. Α.Π.Θ.
Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
nickaman@yahoo.com

Μαργαρίτα Γερούκη, University of Helsinki
2ο Γραφείο Α/θμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνης
Οργανική Θέση: 4/θ Δημοτικό Σχολείο Πανόρμου
Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
margarita.gerouki@helsinki.fi

Παναγιώτης Καμπύλης, University of Jyväskylä, Finland
4ο Γραφείο Α/θμιας Εκπαίδευσης Αθηνών
Οργανική Θέση: 2ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Φιλαδέλφειας
Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pankabilis@gmail.com

Nίκη Λαμπροπούλου, London South Bank University, UK
Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας
Διάθεση
Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
nikilambropoulos@gmail.com

Βασιλική Παπαϊωάννου, University of Warwick, UK,
Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας
Διάθεση
Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
elpjc@yahoo.gr

Mάρθα Χριστοπούλου, Roehampton University, UK,
4ο Γραφείο Α/θμιας Εκπαίδευσης Αθηνών
Οργανική Θέση: 173o Δημοτικό Σχολείο Άνω Πατήσια
Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
marchri13@yahoo.co.uk


Κοινό ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
unpaidgreekresearchers@gmail.com