Khan Academy: ελεύθερη εκπαίδευση παγκόσμιου επιπέδου για όλους και παντού!

Salman Khan: Let’s use video to reinvent education

Η Khan Academy είναι ένας οργανισμός που αναπτύσσει μια αποστολή. Η Khan Academy είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός με στόχο τη βελτίωση της εκπαίδευσης παρέχοντας ελεύθερη εκπαίδευση παγκόσμιου επιπέδου στον οποιονδήποτε και οπουδήποτε.

Όλες οι πηγές της Διαδικτυακής βιντεοθήκης Khan Academy είναι διαθέσιμες στον καθένα. Δεν έχει σημασία αν ο επισκέπτης της βιντεοθήκης είναι φοιτητής, δάσκαλος, ενήλικος που επιστρέφει στην τάξη μετά από 20 χρόνια θέλοντας να μορφωθεί ή επιμορφωθεί σε κάποιο θέμα, ή ένας μετανάστης που απλώς προσπαθεί να μάθει Βιολογία. Το εκπαιδευτικό υλικό και οι πηγές της Khan Academy είναι στη διάθεση όλων των επισκεπτών του δικτυακού της τόπου εντελώς δωρεάν.

O δημιουργός της Διαδικτυακής βιντεοθήκης Khan Academy Salman Khan, γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Νέα Ορλεάνη της Λουιζιάνα από μετανάστες γονείς προερχόμενους από το Μπαγκλαντές και την Καλκούτα της Ινδίας. Ο Salman Khan έχει πτυχία στα Μαθηματικά, Ηλεκτρολόγου Μηχανικού & Επιστήμης των Υπολογιστών, καθώς και Μaster στην Ηλεκτρολογία & Επιστήμη των Υπολογιστών από το Massachusetts Institute of Technology και MBA από το Harvard Business School.

Η Διαδικτυακή βιντεοθήκη της Khan Academy ξεκίνησε όταν o Salman Khan από τη Βοστώνη το 2006, δημιούργησε μερικά βίντεο για τη διδασκαλία της Άλγεβρας με σκοπό να υποστηρίξει τα ξαδέρφια του στη Ν. Ορλεάνη μέσω της πλατφόρμας YouTube. Χρησιμοποιώντας έναν υπολογιστή tablet και μια γραφίδα δημιούργησε μια μεγάλη βάση δεδομένων με βιντεο-διδασκαλίες που καλύπτουν μεγάλο εύρος γνωστικών πεδίων. Σύντομα βίντεο χρονικής διάρκειας το μέγιστο 10 λεπτών, συνεισφέρουν στην κατανόηση ενός μεγάλου εύρους θεματικών των Θετικών Επιστημών καθώς και των Ανθρωπιστικών Επιστημών.

Σήμερα η Διαδικτυακή βιντεοθήκη της Khan Academy περιέχει 2.100 βίντεο, 100 ασκήσεις που στοχεύουν στην υποστήριξη του προσωπικού ρυθμού μάθησης κάθε εκπαιδευόμενου και αντίστοιχες αξιολογήσεις σε γνωστικά πεδία όπως Μαθηματικά Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, Φυσική, Χημεία, Οικονομικά, Ιστορία.

Σύμφωνα με τον Salman Khan:

«I teach the way that I wish I was taught. The lectures are coming from me, an actual human being who is fascinated by the world around him.»

Δείτε την ομιλία του Salman Khan @ TED 2011

“Είναι παράξενο από τον κόσμο των «επενδύσεων» να δημιουργείς «κοικωνική αξία»!!!”


Ο Bill Gates αναφέρεται στον Salman Khan, τονίζοντας πως κάθε φορά που χρειάζεται να φρεσκάρει τις γνώσεις του ανατρέχει στην Διαδικτυακή βιντεοθήκη της Khan Academy

H μικρή ομάδα της Khan Academy θεωρεί αποστολή της, να παραδώσει μια παγκοσμίου επιπέδου εκπαίδευση για όλους και παντού. Το όραμά της είναι μια «global one world classroom

Μπορείτε να συμβάλλετε αφιερώνοντας λίγο από το χρόνο σας, για να ενημερωθείτε σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο καθηγητές, μεταφραστές, χορηγοί και οποιοσδήποτε άλλος μπορεί να συνεισφέρει σε αυτήν την αποστολή.