Εκπαιδευτική Τηλεόραση: Βέλτιστες πρακτικές – 2o μέρος

Πρόγραμμα Dschola

Το πρόγραμμα Dschola αποτελεί πρωτοβουλία της περιφέρειας του Piemonte της Ιταλίας με σκοπό την ενίσχυση των ΤΠΕ, με τη συμμετοχή μαθητών, δασκάλων, οικογενειών σε συνεργασία με τα σχολεία  και χρηματοδοτήθηκε σε μεγάλο βαθμό από το τραπεζικό ίδρυμα CRT. Περιλαμβάνει 50.000 δασκάλους, 2.828 δημοτικά και γυμνάσια μεταξύ των οποίων 18 τεχνικά γυμνάσια που αποτελούν πρότυπα σε θέματα τεχνολογίας στην περιφέρειά τους και με αποδεδειγμένη εμπειρία στο χώρο των ΤΠΕ. Υπάρχουν δύο διαφορετικά παραδείγματα χρήσης των μέσων ροής στην εκπαίδευση:


  • Tg Diddatico – εκπαιδευτικά νέα στα Αγγλικά (περιορισμένη πρόσβαση)

  • Video Gallery - εκπομπές που σχετίζονται με το Dschola και άλλες εκπαιδευτικές δράσεις ΤΠΕ (ελεύθερη πρόσβαση)


Για τις ειδικές εφαρμογές Υπερβίντεο (Hypervideo) που περιέχονται στο πρόγραμμα, το απαιτούμενο λογισμικό διατίθεται στην ιστοσελίδα του Dschola και επιτρέπει τη σύνδεση του χρήστη με άλλες πληροφορίες. Ακόμη το λογισμικό χρησιμοποιείται στη video gallery και καθιστά δυνατό το συγχρονισμό των συνδέσεων (σύνδεσμοι και θερμές περιοχές). Το περιεχόμενο των βίντεο ροής του προγράμματος Dschola είναι σχετικό με το Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών και προσφέρει συνοδευτικό εκπαιδευτικό υλικό. Σκοπός του Tg Diddatico που παρέχει ειδήσεις στα Αγγλικά είναι η χρήση του από τους καθηγητές Αγγλικών.


Ακολουθείστε το πρόγραμμα Dschola στο twitter, δείτε τη σελίδα του στο facebook και τις δημοσιεύσεις στο blog του.



Mosaico, RAI-Educational



Το Mosaico είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα της RAI-Educational στην Ιταλία που δημιουργήθηκε για να προμηθεύει διδακτικό οπτικοακουστικό και πολυμεσικό υλικό τους διδάσκοντες δωρεάν, το οποίο μπορεί είτε να ενσωματωθεί στη διδακτική διαδικασία ή να λειτουργήσει ως συμπληρωματικό μέσο του μαθήματος και των βιβλίων. Το υλικό της RAI Mosaico, 1100 ωρών, απευθύνεται σε μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Η κάθε ταινία δεν ξεπερνάει τα 15 λεπτά ώστε να λειτουργεί υποστηρικτικά μέσα στην τάξη στον διδάσκοντα.

Το Mosaico λειτουργεί ως ένα είδος βίντεο κατ’ απαίτηση, αξιοποιώντας τις δυνατότητες του διαδικτύου, της δορυφορικής τηλεόρασης, των εφημερίδων και των συσκευών εγγραφής βίντεο. Οι εκπομπές του Mosaico γίνονται μέσω δορυφόρου ψηφιακής τεχνολογίας και η RAI δημοσιεύει το πρόγραμμα τους μέσω διαδικτύου. Η RAI-Educational συνεργαζόμενη με το Ιταλικό Υπουργείο Παιδείας, έχει εγκαταστήσει, με δικά της έξοδα, δορυφορικά πιάτα και ψηφιακούς αποκωδικοποιητές σε 5000 σχολεία της Ιταλίας, έτσι ώστε να αξιοποιούνται ευρύτερα τα εκπαιδευτικά της προγράμματα. Οι εκπαιδευτικοί υποβάλλουν την επιλογή τους ηλεκτρονικά, συμπληρώνοντας μία φόρμα και ελέγχοντας τακτικά στην ιστοσελίδα για να πληροφορηθούν τον χρόνο  μετάδοσης των επιλεγμένων προγραμμάτωνσυνήθως μεσολαβούν δύο βδομάδες για τη δορυφορική μετάδοσή τους. Τα προγράμματα που ζητήθηκαν εκπέμπονται μέσω δορυφόρου συνήθως τη νύχτα, γι’ αυτό ο εκπαιδευτικός χρειάζεται να εγγράψει το πρόγραμμα σε ένα VCR ώστε να μπορέσει να το αξιοποιήσει στην τάξη. Κρίσιμος είναι ο ρόλος του εκπαιδευτικού για την παιδαγωγική χρήση των βίντεο εφόσον το υλικό δεν εντάσσεται σε ένα συνολικό σχεδιασμό μάθησης και από μόνο του δεν είναι διαδραστικό.

Σχεδιάζεται η συνεργασία του προγράμματος RAI Mosaico με άλλους ευρωπαϊκούς ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς καθώς και η αξιοποίηση των μέσων με διαδικασίες ροής, π.χ. οι εκπαιδευτικοί στη Γαλλία θα μπορούν να συμβουλεύονται τον κατάλογο με τις διαθέσιμες διδακτικές ενότητες από τον δικτυακό τόπο και με ένα e-mail στη RAI να ζητούν τη μετάδοση του επιλεγμένου εκπαιδευτικού υλικού και αντίστροφα οι Ιταλοί εκπαιδευτικοί να ζητούν μετάδοση από τον γαλλικό κατάλογο. Μία παρόμοια ανταλλαγή πολύ πιθανόν να είναι δυνατή και με άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η RAI Educational ήδη έχει κάνει πολλά βήματα για την προώθηση αυτού του σκοπού προγραμματίζοντας μία σειρά συναντήσεων μέσω της E.B.U (European Broadcasting Union - Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοτηλεοπτικών Εκπομπών) για την ανάπτυξη μίας “εκπαιδευτικής Eurovision”.


Opettaja.tv




Η Opettaja.tv είναι μια υπηρεσία που αναπτύχθηκε από το Υπουργείο Παιδείας της Φινλανδίας για τους εκπαιδευτικούς και συνδυάζει την τηλεόραση με το διαδίκτυο. Το κανάλι YLE Teema μεταδίδει την Opettaja.tv για μερικές ώρες, πέντε ημέρες την εβδομάδα προσφέροντας διδακτικό υλικό για τη σχολική τάξη  καθώς επίσης για την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών. Επιπλέον τα περισσότερα προγράμματα της TV Opettaja.tv είναι διαδικτυακά διαθέσιμα. Ο ιστότοπός της προσφέρει ένα μεγάλο τμήμα οπτικοακουστικού εκπαιδευτικού υλικού και εργαλείων για τη χρήση του στην τάξη, χρησιμεύει ως φόρουμ συζήτησης για τους εκπαιδευτικούς και ως πλατφόρμα ανταλλαγής εκπαιδευτικού υλικού και είναι συνδεδεμένος με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (facebook). Τα "πακέτα διδασκαλίας" συνοδεύονται με οδηγίες αξιοποίησής τους από τον εκπαιδευτικό και προσφέρονται για τις εξής κατηγορίες βαθμίδας και περιεχομένου: